Project omschrijving

RECEPT: Mangotaart

Taart als ontbijt? Jaaaaaaa!! Probeer deze gezonde en ook nog eens vegan mangotaart (8 personen). In 30 minuten gemaakt en de koelkast doet de rest (4 uur opstijven) Tip: maak ‘m de avond ervoor en je hebt ’s ochtends een heerlijk ontbijt. Laat je inspireren door onze heerlijke recepten. Ontwikkeld door diëtisten en voedingswetenschappers. Volgens de Richtlijnen goede voeding natuurlijk!

Dit recept komt uit ons boek Eet als een expert – Party Time. Eet als een expert – Party Time! is een jubileum uitgave naar aanleiding van ons 5-jarig bestaan. Het boek bevat de favoriete party recepten van onszelf en onze collega diëtisten uit Nederland en België, in de thema’s Plant Based, Easy Peasy, 1001 Nacht en All Day Brunch. Alle recepten voldoen aan de Richtlijnen goede voeding. Je hoeft dus niet te wachten tot een feestje, je kunt er iedere dag van genieten! Wat denk je bijvoorbeeld van taart of muffins als ontbijt?

Ingrediënten

  • 100 g havermout
  • 250 g dadels

  • 400 ml plantaardig alternatief voor kwark

  • 4 mango’s

  • rasp van 1 sinaasappel

  • 80 ml sap van sinaasappel

  • rasp van ½ citroen

  • 150 ml water

  • 5 g agar-agar

Bereidingswijze

  • Bekleed de bodem van een bakvorm (20 cm diameter) met bakpapier.

  • Doe de havermout in de keukenmachine en mix 1 minuut totdat alles fijngemalen is. Ontpit de dadels, voeg ze aan de havermout toe en mix ruim 5 minuten totdat het een dikke deegachtige structuur heeft.

  • Kneed het mengsel tot een grote bal, plaats op de bodem van de bakvorm en druk plat met je vingers.

  • Doe het plantaardig alternatief voor kwark in de keukenmachine. Was de sinaasappel en citroen. Schil 1,5 mango en snijd in blokjes. Rasp de sinaasappel en pers het sap. Rasp de citroen. Voeg dit alles toe aan het plantaardig alternatief voor kwark in de keukenmachine en meng tot een egale massa.

  • Verwarm het water in een pan en voeg de agar agar toe. Roer continu goed door totdat het een plakkerige gelei wordt. Laat kort afkoelen en voeg dit vervolgens aan het mango mengsel toe. Mix 1 minuut zodat de gelei volledig is opgenomen, en verdeel het mengsel over de taartbodem.

  • Dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Schil voor de garnering 2,5 mango’s en snijd deze in mooie plakjes. Leg de plakjes dakpansgewijs op de vulling. Begin met de buitenste rand en werk zo naar binnen tot de taart helemaal gevuld is

Voedingswaarde per eenpersoonsportie

  • Kcal: 277

  • Eiwit: 6,6 g

  • Koolhydraten: 53 g

  • Vet: 3,2 g vet waarvan 0,5 g verzadigd

  • Vezel: 6,6 g

  • Zout: 0 g

Allergenen

haver (gluten), soja

Variatietip!

Versier de taart met overgebleven sinaasappel. Snijd in stukjes en verwijder de vliesjes. Rasp eventueel nog wat citroensap over de taart.