Overnight oats, haverkoekjes, granola, mueslirepen of oerhollandse havermoutpap. Haver wordt in veel ontbijtproducten en gezonde tussendoortjes verwerkt. Het wordt vaak gehyped als superfood en er worden allerlei gezonde effecten aan toegeschreven, zoals een cholesterolverlagende werking, een bloedsuiker stabiliserend effect of zelfs algemeen ontstekingsremmende effecten die het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zou verminderen. Mythe of waarheid?
Glucanen zijn koolhydraten, oftewel ketens van glucose die in planten voorkomen. Hun moleculaire structuur zorgt ervoor dat mensen deze koolhydraten niet kunnen opnemen tijdens het spijsverteringsproces. Er zijn verschillende glucanen die niet allemaal dezelfde gezondheidseffecten hebben. De zogenaamde beta-glucanen uit haver zijn het meest bekend vanwege de gezondheidsaspecten die eraan toegeschreven worden. Haver is echter niet de enige graansoort die beta-glucanen bevat. Ook gerst bevat bijvoorbeeld vergelijkbare beta-glucanen. Aangezien wij deze voedingsmiddelen al lang eten, wordt het algemeen veilig gezien voor consumptie. Er zijn maar weinig studies gedaan naar het gebruik van hoge doseringen, bijvoorbeeld in pilvorm.